Corona: wat niet gepost kan worden

Door pedorus op zondag 13 september 2020 23:26 - Reacties (44)
Categorie: -, Views: 6.897

Veel mensen in Nederland zitten nog steeds goed in de coronangst, en op Tweakers is dat niet anders. Vandaar dat er nogal veel ongewenste feiten zijn over bijvoorbeeld voorlopige resultaten van middelen tegen corona, of over massavorming en ongewenste bij-effecten van het beleid. Duizenden doden die wellicht juist komen door door het niet toepassen van simpele medicatie als vitamine D of broomhexine hcl ligt natuurlijk niet zo lekker. We hebben natuurlijk eerst minstens meerdere gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep ("RCTs") nodig in plaats van slechts 1, behalve als het om iets als mondkapjes gaat wat wel goed ligt bij de massa maar waar vrijwel geen enkel bewijs voor is.

Niemand wil daarover echt in een discussie verzeild raken, dat soort posts moeten weg voordat misschien iemand ze aangrijpt om de coronaregels te overtreden. Regels waar een minister als Grapperhaus zelf niet in gelooft, of zou hij zijn schoonmoeder een dodelijke ziekte willen geven?

Het mooiste is ook wel dat iemand als Fauci (de "Jaap van Dissel" van de USA) zelf vitamine D neemt, maar dat dit niet als advies aan het publiek gegeven wordt. Tsja, met een geschatte 96% minder IC-opnames aan de hand van de calcifediol-RCT zou de crisis natuurlijk over zijn.

Hier 2 posts van mijzelf die natuurlijk absoluut niet goed onderbouwd zijn, maar in wezen ook een zeer ongewenste mening vormen op het forum. Zodat mensen weten wat je niet mag posten. Let op dat alle 4 linkjes over vitamine D/calcifediol over dezelfde RCT gaan.

post 1

*reactie tweaker 1*
Ik ben niet onder de indruk van experts die zeggen dat het een laag aantal mensen was, of dat random selectie mensen die ziek zijn vooral in de control groep plaatste. Random selectie maakt gewoon geen gelijke groepen, dat is normaal. En een kleine groep hoeft geen probleem te zijn als het effect groot genoeg is. En met een p-waarde met 6 nullen ofzo, zijn dat soort kanselementen simpelweg geen goede argumenten. Dat de onderzoekers graag meer onderzoek willen doen snap ik (wie niet?), maar de vervolgstap zal moeten bestaan uit een andere groep onderzoekers die het proberen te repliceren. Als
dezelfde onderzoeksgroep dit doet weet je weinig meer omdat er nog wel steeds systematische fouten kunnen zijn. Het fundamentele probleem is dus dat er maar 1 goede RCT naar is gedaan.

Overigens is het wel grappig om dit onderzoek en de ontvangst daarvan te vergelijken met remdesivir, calcifediol heeft geen marketingmachine. Wel media-coverage maar heel matig:
Vitamin D3 mixed with hydroxychloroquine shows promise in treating COVID-19: Study
Vitamin D supplements 'could keep Covid-19 patients out of intensive care' as study finds hospital patients given 1mg per week had 'significantly reduced' need for life support
Enige 2 grote die ik kan vinden. Bij broomhexine was er nog 1 Nederlandse krant die het melde (rd.nl)
*reactie tweaker 2*
De calcifediol-studie heeft zo'n opzet en die 2 van broomhexine ook, dus dit probleem snap ik niet:
Design
parallel pilot randomized open label, double-masked clinical trial.
Overigens ben ik het fundamenteel oneens met dat een RCT benodigd zou zijn in crisistijd. Een mooi voorbeeld uit het verleden is Bactrim. Volgens Dr. Harvey Risch gingen er 17.000 mensen onnodig dood aan AIDS omdat RCTs ontbraken en ze ook niet werden uitgevoerd. Dr Mikko Paunio vergelijkt het met hoe de causatie van roken langdurig is ontkend met gelijke argumenten. Het is een lege huls, bij gebrek aan beter bewijs moet je de beste beslissing maken met het bewijs dat er wel is.

Totdat er ander bewijs volgt is de wetenschappelijke methode heel simpel om het huidige beste antwoord te geven. En dat is dat Vitamine D het IC-risico minimaliseert:
Finally Confirmed! Vitamin D Nearly Abolishes ICU Risk in COVID-19
Het betrouwbaarheids-interval ligt volgens zijn berekening tussen de 83% en 99.8% reductie van IC-bed behoefte bij hoge waardes in het bloed. Effectief zou dat de hele IC-bed crisis vrijwel oplossen, dus veel mensen zullen daar niet op zitten te wachten.

Als iemand een beter betrouwbaarheidsinterval weet op basis van RCTs of andere data dan hoor ik het graag :p

post 2

Een ander probleem is dat de leidende professor lijdt aan iets dat massavorming wordt genoemd. In zijn twitterlijn is hij een duidelijk pleitbezorger van lockdowns en maskers. Bewijs voor zijn ongelijk gaat hij niet op in, dat valt buiten zijn 'lichtcirkel'. Voor niet-medische maskers ken ik geen RCT of zelfs maar correlatie-studie die daar afdoende bewijs voor geeft, dus een duidelijkere indicatie van een massavorming-proces ken ik niet. RCTs of correlatiestudies over maskers zijn welkom, maar ik denk dat Spanje boekdelen spreekt over maskers, in de UK zelf blijven correlaties uit, Frankrijk werken ze niet, en Zuid Californië is het duidelijkst: geen enkele correlatie. Ik heb geen persoonlijk probleem met maskers overigens, honderden keren gedragen, gaat prima, maar ik zie er geen bewijs voor.
*reactie tweaker 3*
Volgens prof. Mattias Desmet die ik net aanhaal hoef je dat ook niet te verwachten:
In de coronacrisis zie je dat bijvoorbeeld hierin: slachtoffers die door de maatregelen vallen (bv. sterfgevallen door emotionele en fysieke verwaarlozing in woonzorgcentra, niet-corona patiënten waarvan de behandeling uitgesteld werd, slachtoffers van agressie binnenshuis, ...) krijgen, alleszins in vergelijking met coronaslachtoffers, nauwelijks aandacht en empathie (van deze slachtoffers geen dagelijkse statistieken, gevalsbeschrijvingen, getuigenissen van familieleden, etc.). Zij vallen buiten de lichtcirkel.

Dit gebrek aan empathie mag niet verward worden met ordinair egoïsme.

Volgende: Corona: waarom feestende jongeren ok zijn 03-10 Corona: waarom feestende jongeren ok zijn
Volgende: Vitamine D tekorten in Nederland 05-'20 Vitamine D tekorten in Nederland

Reacties


Door Tweakers user Frozen, maandag 14 september 2020 00:34

Het leest wat makkelijker als je even uitlegt wat "RCT's" zijn.

Hier een mooie video over maskers en waarom ze beter helpen dan je denkt: https://www.youtube.com/w...&ab_channel=minutephysics

[Reactie gewijzigd op maandag 14 september 2020 00:36]


Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 14 september 2020 07:58

behalve als het om iets als mondkapjes gaat wat wel goed ligt bij de massa maar waar vrijwel geen enkel bewijs voor is.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2007800
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2#Sec3
https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.2020.00818
https://www.researchgate....masks_Update_June_15_2020]

Wil je nog meer studies? Dan kan je ze ongetwijfeld zelf vinden.
Het mooiste is ook wel dat iemand als Fauci (de "Jaap van Dissel" van de USA) zelf vitamine D neemt, maar dat dit niet als advies aan het publiek gegeven wordt.
En dan lezen we wat Fauci zelf te zeggen heeft:
If you're deficient in vitamin D, that does have an impact on your susceptibility to infection. I would not mind recommending, and I do it myself, taking vitamin D supplements
Hij stelt dus dat als je een tekort hebt, het geen slecht idee is. Hij zegt niet dat als je al een normale hoeveelheid hebt, dat het innemen van vitamine D ook maar enig effect heeft. Het feit dat hij ze inneemt lijkt dan ook te steunen op dat hij zelf een tekort heeft.
post 1
Een kleine groep hoeft geen probleem te zijn en kan voldoende motivatie zijn om een grotere studie te doen. Zolang uit een kleine studie naar voren komt dat er geen nadelige effecten zijn staat de weg open voor een vervolg. Ja, de groep is te klein om met zekerheid te kunnen zeggen dat het werkt, maar niets staat verdere studie in de weg.

Ik ben het wel eens met dat je een RCT nodig hebt, je moet controle doen om na te gaan of iets effect heeft. Hoe kan je anders vergelijken?

Valt het trouwens niet op dat zowat alle links terug verwijzen naar 1 en dezelfde beperkte studie? Er is dus nog werk aan de winkel.
post 2
lockdowns en maskers zouden werken, als iedereen het zou respecteren. Is het je nog niet opgevallen dat in vele landen de mensen er totaal geen respect voor hebben? Vanuit klinish oogpunt is het heel eenvoudig: zet heel de wereld 2 weken in lockdown en je hebt de ziekte uitgeroeid. Praktisch haalbaar? Uiteraard niet. Contact tussen mensen is niet te vermijden. 1 van de redenen dat ik zelf weigerde terug te keren naar het land waar ik werk voor +2 maanden. Simpelweg omdat ik in quarantaine zou moeten. Helemaal alleen, op een klein doodsaai appartmentje zonder enig contact en dus ook zonder mogelijkheid om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Die eerste lockdown die we in vele landen hebben gehad was verschrikkelijk en niemand wil daar naar terug het was een moment voor ons om van te leren van hoe het niet moet. En dat zie je ook in de tweede golf op dit moment. Hoe je het ook draait of keert, de overheid gaat kritiek krijgen op de manier waarop ze dit aanpakken. Strenge maatregelen? Kritiek. Stijgende cijfers? Kritiek. Een onder- of overrapportering? Kritiek. Dit is een situatie die amper te managen valt. En mensen mogen het beu zijn, maar kom dan met werkbare oplossingen.

En al die samenzweringstheorieën op het internet helpen ook niet.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 september 2020 13:49]


Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 14 september 2020 09:39

Haha, weer iemand die een studie ziet, hem niet leest, en dan iets online kwakt.

Heb je dat "Finally confirmed: .." artikel überhaupt gelezen?
5x zoveel mensen in de interventie groep met afweeronderdrukkende middelen. En waardoor belanden mensen op de IC? Een immuunsysteem wat compleet overschiet qua reactie. Niet zo gek dus dat je in de interventie groep minder IC opnames ziet. Totaal niet gebalanceerde verdeling van proefpersonen tussen de groepen, en daarmee een studie die evenveel waard is als het papier waarop het gedrukt is.

Door Gaiajohan, maandag 14 september 2020 10:44

Zou je mijn bericht uit je post kunnen halen? Hier heb ik geen toestemming voor gegeven om dit te gebruiken in een dergelijke samenzweringstheorie post..

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 14 september 2020 11:31

Zal ik Ivermectin toevoegen aan het lijstje waar je niet over mag praten?

Door ninjazx9r98, maandag 14 september 2020 11:38

Graag mijn bericht uit de deze blog halen. Mijn post was onderdeel van een lopende discussie op tweakers.net en ik heb geen toestemming gegeven om deze hier te gebruiken laat staan op deze manier.
Een mening over de inhoud van mijn post is uiteraard geen enkel probleem maar uit deze dan daar waar de discussie plaats vond en/of maak een TR aan.

Door Tweakers user Pietervs, maandag 14 september 2020 12:49

Sorry, maar wat een geneuzel.
Natuurlijk mag je je mening hebben, maar populistische onzin als "Regels waar een minister als Grapperhaus zelf niet in gelooft, of zou hij zijn schoonmoeder een dodelijke ziekte willen geven?" slaat als een kut op Dirk.
Suggesties dat de medische wereld bewust duizenden mensen laat sterven omdat ze geen vitamine D of broom hcl zouden geven... denk eens 5 seconden na over wat de medische wereld daarmee opschiet.
Wat is het verdienmodel van een pandemie? Want je suggereert wel dat "men" een pandemie wil (wie?), maar waarom?

Door Tweakers user Holk, maandag 14 september 2020 13:07

Zoals Gaiajohan zegt:
Gaiajohan schreef op maandag 14 september 2020 @ 10:44:
Zou je mijn bericht uit je post kunnen halen? Hier heb ik geen toestemming voor gegeven om dit te gebruiken in een dergelijke samenzweringstheorie post..
Zou je mijn bericht uit je post kunnen halen? Hier heb ik geen toestemming voor gegeven om dit te gebruiken in een dergelijke samenzweringstheorie post.

Door Tweakers user pedorus, maandag 14 september 2020 17:34

Als jullie graag niet gequote willen worden dan wil ik dat wel weghalen hoor, in het kader van het citaatrecht snap ik alleen niet waarom jullie denken dat er toestemming nodig is voor quotes van een openbaar forum. En als jullie mensen als prof. Mattias Desmet en prof. Harvey Risch als complotdenkers willen zien dan mogen jullie dat. 3 mensen die exact hetzelfde willen doen me denken aan de staat van 'hypnose' waar Mattias Desmet het over heeft. Verder is het interessant om te zien hoe iemand bij remdesivir en dexamethasone in weze 1 RCT genoeg lijkt te vinden voor verder onderzoek (NIAID-ACTT-1 en RECOVERY Trial), maar dat dit bij calcifediol en broomhexine hcl kennelijk totaal anders is.

Bedankt voor alle reacties, ik kom er later op terug. Het is BBQ-tijd, geniet van het leven :)

Door Tweakers user 680x0, maandag 14 september 2020 19:37

Jeroenneman schreef op maandag 14 september 2020 @ 09:39:
Een immuunsysteem wat compleet overschiet qua reactie.
Dat noemen ze een "cytokine storm", en zo goed als alle 'gezonde' mensen die zogezegd puur aan covid overleden zouden zijn, zijn in werkelijkheid door een cytokine storm overleden.

En totaal door het lint gaan van het immuunsysteem door samenloop van omstandigheden en verkeerde behandeling.

Door JohnWhite, dinsdag 15 september 2020 09:33

pedorus schreef op maandag 14 september 2020 @ 17:34:
Als jullie graag niet gequote willen worden dan wil ik dat wel weghalen hoor, in het kader van het citaatrecht snap ik alleen niet waarom jullie denken dat er toestemming nodig is voor quotes van een openbaar forum.
Omdat dat de wet is en daar houd je je niet aan. Je hebt de betrokken mensen niet gevraagd of je hun quote mocht gebruiken. Zij geven nu aan dat je die toestemming niet krijgt. Verwijderen dus.

https://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/vvv/beperkingen/

Door Tweakers user NightFox89, dinsdag 15 september 2020 11:16

JohnWhite schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 09:33:
[...]


Omdat dat de wet is en daar houd je je niet aan. Je hebt de betrokken mensen niet gevraagd of je hun quote mocht gebruiken. Zij geven nu aan dat je die toestemming niet krijgt. Verwijderen dus.

https://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/vvv/beperkingen/
Waar lees je dat er toestemming nodig is?

Edit: In de link die je zelf plaatst staat ook letterlijk:
Nee. Vrijwel alles op internet is auteursrechtelijk beschermd. Hoofdregel is dat je toestemming moet vragen aan degene die de auteursrechten bezit, voordat je dat werk mag gebruiken.

Er zijn uitzonderingen, zoals het citaatrecht of het recht van parodiëren. En een hele kleine toevallige overname van een stukje van een werk is ook toegestaan ("de minimis" gebruik). Maar voor de meeste soorten gebruik is toestemming nodig.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2020 11:17]


Door Tweakers user Helixes, dinsdag 15 september 2020 11:32

multi sunt vocati, pauci vero electi, zou ik willen zeggen.

Ik ben er van overtuigd dat je alles kan bediscussiëren in Nederland, ook op Tweakers. Inclusief het gebruik of toedienen van vitamine D bij - of als profilaxe tegen - Covid-19.

Ik begrijp dat hier wel wat wetenschap achter zit. Maar bevindingen worden gepubliceerd in wetenschappelijke artikelen. Niet in de Washington Examiner, of de Daily Mail. Of vage websitejes waar ik nog nooit van heb gehoord. Of Twitter. Ik kon één artikel vinden, en die is gepubliceerd in The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Dus ja. Mocht je de indruk willen wekken boven de samenzweringsdenkers uit te steken, pak dan de bron er bij. Dan kun je het er namelijk nog eens over hebben. Het koste me werkelijk 60 seconden om die op te zoeken.

Omdat we er toch zijn: de samenvatting. Er is een Pilot Randomized Control Trial gedaan met 76 patiënten die in Cordoba zijn opgenomen in een ziekenhuis met de diagnose Covid-19, voordat ze zijn toegelaten op de IC. 50 van deze mensen zijn op een regime met een hoge dosis calcifediol gezet, 26 kregen een placebo toegediend (rare verhouding, maar vooruit). Van de calcifediolgroep is er één alsnog opgenomen op de IC. Van de placebogroep waren dat er 13.

Wat dat verder betekent zal natuurlijk moeten worden uitgewerkt in een follow-up studie. De populatie is veel te klein om hier conclusies aan te verbinden. Of dat iets betekent voor Covid-19 behandeling en beheersing buiten de kliniek is een hele andere vraag.

Ik sluit graag af met de eerste alinea van de conclusie van dit onderzoek. De onderzoekers zelf spreken namelijk ongeveer alle beweringen uit conspiratoire hoek tegen:
In conclusion, our pilot study demonstrated that administration of calcifediol may improve the clinical outcome of subjects requiring hospitalization for COVID-19. Whether that would also apply to patients with an earlier stage of the disease and whether baseline vitamin D status modifies these results is unknown. Therefore, a multicenter randomized controlled trial using calcifediol, properly matched (Prevention and Treatment With Calcifediol of COVID-19 Induced Acute Respiratory Syndrome (COVIDIOL)), in 15 Spanish hospitals, funded by Clinical Research Program at COVID-19 “Progreso y Salud” Foundation and Foundation for Biomedical Research of Córdoba (FIBICO), Spain, (registered as NCT04366908 in NIH Trialnet database) will be carried out with the number of patients recalculated from the data provided by this study.
Edit: Misschien is het handig je blog aan te passen zodat deze in lijn is met deze conclusie. Fake news bestaat, en ik denk dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om het zo ver mogelijk in te perken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2020 11:47]


Door Tweakers user Anoniem: 1031525, dinsdag 15 september 2020 11:59

NightFox89 schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 11:16:
[...]

Waar lees je dat er toestemming nodig is?
Ik begrijp het oprecht niet. Zijn mensen anno 2020 niet meer in staat om begrijpend te lezen? De discussies zijn de laatste tijd echt van een bedroevend niveau, omdat mensen niet eens weten wat ze lezen maar er wel allerlei conclusies aan verbinden.

Ik ga het je niet eens meer uitleggen.

Door Tweakers user Helixes, dinsdag 15 september 2020 12:20

Ik vind het wel grappig dat mensen die de wetenschap blijkbaar hoog in het vaandel hebben zich ook expert op het gebied van copyright vinden. Persoonlijk denk ik dat de poster wel bevrijdend handelt omdat hij hier een bespreking houdt van een forum discussie, met in eerste instantie correcte attributie. Enfin.

Is er iemand die jursiprudentie heeft voor het gebruik van citaten in een blog post uit en over een forumdiscussie? Asking for a friend ;)

Door Tweakers user 234FaTaLiTy, dinsdag 15 september 2020 13:06

EINDELIJK een keer een bericht vanuit de andere kant op Tweakers.
Ik kon het al niet meer aanzien, al die angst.

Door Tweakers user NightFox89, dinsdag 15 september 2020 13:31

JohnWhite schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 11:59:
[...]


Ik begrijp het oprecht niet. Zijn mensen anno 2020 niet meer in staat om begrijpend te lezen? De discussies zijn de laatste tijd echt van een bedroevend niveau, omdat mensen niet eens weten wat ze lezen maar er wel allerlei conclusies aan verbinden.

Ik ga het je niet eens meer uitleggen.
Je roept iets, linkt naar je bron, de bron zegt iets anders en vervolgens ga je roepen dat men moet leren lezen? Als je een discussie niet aan wilt gaan, waarom dan uberhaupt nog een reactie achter laten? Zeg dan niks als je niets toe te voegen hebt.

Maar goed, we gaan wel erg offtopic nu.

Door Tweakers user OldSchoolPhoto, dinsdag 15 september 2020 14:02

Beste Pedor,
Je mag het allemaal posten, ik hoop alleen wel dat je het samenzweringsonzin deel van je betoog niet daadwerkelijk ook geloofd. Er is een reden voor peer-review en onderzoeksjournalistiek en vooral een reden waarom die afhaken. Dat zij niet meer dan een Met klein bericht er geen ruimte voor geven. De kwaliteit van de data en feiten... Unconvenient Thruth noemde iemand het ooit? Die werkt twee kanten op, zowel naar wat mainstream is en wat juist niet mainstream is, beide moeten zich realiseren dat de wereld anders kan zijn dan comfortabel is. Beide moeten ook accepteren dat verifieerbare feiten boven meningen gaan. Dat laatste hebben de samenzweringsaanhangers erg veel moeite mee. Niemand op zijn blauwe ogen geloven (of welke kleur dan ook). “Wat ze niet weten is meestal niet waar”. Vrijheid is niet vanzelfsprekend...
Onderbuik in deze tijd leidt tot doden...

Door Tweakers user Anoniem: 1031525, dinsdag 15 september 2020 14:52

Ik kan me niet voorstellen hoe lastig het voor sommigen moet zijn.:

je werkt als techneut, als ict-er, als vrachtwagenchauffeur of bijvoorbeeld als zorgmedewerker. Niemand in je omgeving weet dat jij eigenlijk een miskend viroloog bent die, om wat voor persoonlijke reden dan ook, nooit carrière heeft weten te maken in je vakgebied. Frustrerend moet het zijn. En dat terwijl jij zoveel beter weet dan al die wetenschappers op tv, hoe je de coronacrisis moet bestrijden (of juist niet hoeft te bestrijden).

Elke dag zie je weer op tv zo'n collega-viroloog de meest rare onwetenschappelijke uitspraken doen. Die mensen krijgen lof en eer, hun artikelen worden gepubliceerd in medische vakbladen, collega's peer-reviewen die artikelen en onderstrepen de inhoud. En dat terwijl jij je thuis zit te verbijten. Want jij weet het zoveel beter! Maar voor jou geen medische vakbladen. Vanwege je positie ben je gedwongen jouw wetenschappelijk verantwoorde inzichten te delen op facebook; heel misschien dat je zelfs nog een groep durft aan te maken, op zoek naar andere miskende genieën die net als jij zoveel beter weten hoe ze met corona om moeten gaan. Als je écht boven die groep wil uitstijgen, en je hebt genoeg geduld om jarenlang op tweakers wat te posten zodat je uiteindelijk dusdanig veel 'karma' gescoord hebt, wellicht dat je dan zelfs een heus 'blog' mag maken waarin je jouw verheven mening de wereld in mag slingeren!

En dan nog, in plaats van de lof en de eer en de complimenten die jouw concullega-virologen op tv ten deel vallen, krijg jij vooral commentaar van slapende schapen die alles herkauwen wat ze via 'de MSM' tot zich hebben genomen. Ook bij hen krijg je geen erkenning. Boos start je een groep op facebook en maakt er een gesloten groep van. Vanaf nu wil je je alleen nog maar omringen met mensen die, net als jij, miskende virologen zijn, die om wat voor persoonlijke reden dan ook nooit carrière hebben kunnen maken in jullie vakgebied. Zij herkennen jouw tragiek; alleen zij zien het miskende genie dat jij bent.

Door Tweakers user Pietervs, dinsdag 15 september 2020 17:01

234FaTaLiTy schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 13:06:
EINDELIJK een keer een bericht vanuit de andere kant op Tweakers.
Ik kon het al niet meer aanzien, al die angst.
Die angst wordt bij mij ingegeven door het feit dat ik twee ooms verloren ben door COVID.
Kom niet met geneuzel over "onderliggende aandoeningen" of ander pseudo-wetenschappelijk geneuzel, jij kende hen en hun gezondheidstoestand niet voor ze ziek werden, dus bespaar me dat soort bijdehand gelul.

Waar ik wel benieuwd naar ben: waarom denk jij dat jij of jouw familieleden immuun zijn en niet getroffen kunnen worden door dit virus?

Door Tweakers user Anoniem: 310408, dinsdag 15 september 2020 17:22

Ik vind het echt lief van je dat je je medisch advies haalt van mensen zoals deze:
https://chrismasterjohnph...0/CML-Website-Banner3.jpg. Je ziet zo dat hij er echt wat van weet! Hij doet niet alleen aan _out of the box_ denken maar ook aan _out of his cloths_ denken. Dan moet je niet gek opkijken als mensen die wetenschap wat serieuzer nemen af en toe hard moeten lachen. Ik heb me vermaakt met je links. Is het je opgevallen dat ze elkaar met grote regelmaat tegenspreken op details? Je moet wel een arts zijn om het te kunnen lezen (en begrijpen dat vitamine D onder diverse namen aangeduid kan worden).

Neem gerust vitamine D, van de dosissen die aangeraden worden op sommige schimmige sites kan je best wat onwel worden maar dood zoals een van de gevolgen is van Corona is.

Door Tweakers user pedorus, dinsdag 15 september 2020 17:50

Over maskers:
Frozen schreef op maandag 14 september 2020 @ 00:34:
Hier een mooie video over maskers en waarom ze beter helpen dan je denkt: https://www.youtube.com/w...&ab_channel=minutephysics
Mooie video. In statistische modellen werken maskers als een tierelier, maar in de praktijk helaas wat minder. En dat komt oa omdat de meeste mensen net als ik een zo makkelijk ademend masker nemen, de maskers veel te lang dragen, en dat juist op cruciale momenten de maskers af zijn. Maskers op de IC werken natuurlijk wel, anders was mijn eigen familie doodziek geworden. Maar in normale praktijksituaties zijn vrienden van mij gewoon besmet (met test bevestigd) omdat bijv. tijdens drinken maskers sowieso al af waren.
Laser-onderzoek onder laboratoriumomstandigheden
Medische maskers die goed gedragen worden, wellicht dat maskers gaan werken als er eisen aan gesteld worden (moet ook aan het dragen dan, wat nog vele malen lastiger zal zijn).
Toevallige correlatie is hier waarschijnlijker dan een causaal verband. Denk dat grafieken van de trend voor de invoering hier al licht op kunnen werpen en die ontbreken.
Er zitten nogal lastige andere correlaties tussen maskerduur en de geanalyseerde landen denk ik.
Wil je nog meer studies? Dan kan je ze ongetwijfeld zelf vinden.
De enige RCT die ik ken blijft https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/ (daar niet-effectief). Een recente peer-reviewed enquete vond eigenlijk ook geen effect (maar wel voor mensen die afstand houden en religie): https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1313
Ik denk dat de correlatie-grafieken die ik heb gepost voor zichzelf spreken, als er een effect is in de praktijk dan zal dit niet al te groot zijn. En dat komt ook overeen met wat ik zelf heb gezien in de landen die ik bezocht heb met maskerplicht.

Op de rest van de reacties kom ik nog terug, bedankt alvast voor het reageren :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2020 17:52]


Door Tweakers user pedorus, dinsdag 15 september 2020 21:56

Over vitamine D:
Blokker_1999 schreef op maandag 14 september 2020 @ 07:58:
Hij stelt dus dat als je een tekort hebt, het geen slecht idee is. Hij zegt niet dat als je al een normale hoeveelheid hebt, dat het innemen van vitamine D ook maar enig effect heeft. Het feit dat hij ze inneemt lijkt dan ook te steunen op dat hij zelf een tekort heeft.
En laten die tekorten nu net ontzettend vaak voorkomen (en al helemaal onder mensen die met covid in het ziekenhuis belanden): Pedor's posts: Vitamine D tekorten in Nederland
Valt het trouwens niet op dat zowat alle links terug verwijzen naar 1 en dezelfde beperkte studie? Er is dus nog werk aan de winkel.
Het gaat over 1 RCT, de links waren om aan te tonen dat er toch wat media-aandacht voor was, alleen niet in Nederland.
Jeroenneman schreef op maandag 14 september 2020 @ 09:39:
5x zoveel mensen in de interventie groep met afweeronderdrukkende middelen.
Tsja, random selectie maakt geen gelijke groepen, maar een statistische test corrigeert daar al voor. Dus tenzij er oneigenlijk geclaimd is dat de selectie random was, is dit geen probleem.
Dat is de doi-link in de quote.
De populatie is veel te klein om hier conclusies aan te verbinden.
Nee, dat ben ik zelf oneens omdat de p-waarde zeer laag was. Laat me een poging doen om het uit te leggen. Stel dat je 20 planten hebt, en je wil weten of een bakje water helpt om die planten van de ondergang te redden. Dan kun je de planten verdelen in 2 willekeurige groepen, de ene krijgt een bakje water per dag, de andere een bakje lucht. In de ene groep blijven 10 planten leven, in de andere gaan er 10 dood. De p-waarde die je vind is 0.00001, water helpt kennelijk. Dan heeft het natuurlijk maar weinig zin om een grotere groep te bekijken om uit te gaan van causaliteit. Als je dan ook nog allerlei correlatie-studies hebt dan is het meeste bewijs zo goed als rond, maar een extra rct van een andere groep zou wel mooi zijn natuurlijk vanwege systematische fouten.

Of hoge startwaardes uitmaken is niet onderzocht inderdaad, maar dat is natuurlijk wel het meest logisch. Andere RCTs die nog volgen zijn met vitamine D onder mensen die nog niet ziek zijn.

Bij Vitamine D zijn er vooral 2 relevante keuzes: aanbevelen of niet. Bijwerkingen vallen niet echt te verwachten, waar je normaal wel een grote groep nodig zou hebben om zeldzame bijwerkingen te vinden. Dus een aanbeveling kan vooral erg gunstig uitvallen, maar eigenlijk niet ongunstig. Wachten op verder onderzoek heeft dan weinig zin, de crisis is nu. Er sterven nu mensen letterlijk, dan is een nieuwe RCT afwachten dodelijk.
falconhunter schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 17:22:
Ik vind het echt lief van je dat je je medisch advies haalt van mensen zoals deze:
https://chrismasterjohnph...0/CML-Website-Banner3.jpg. Je ziet zo dat hij er echt wat van weet! Hij doet niet alleen aan _out of the box_ denken maar ook aan _out of his cloths_ denken. Dan moet je niet gek opkijken als mensen die wetenschap wat serieuzer nemen af en toe hard moeten lachen. Ik heb me vermaakt met je links. Is het je opgevallen dat ze elkaar met grote regelmaat tegenspreken op details? Je moet wel een arts zijn om het te kunnen lezen (en begrijpen dat vitamine D onder diverse namen aangeduid kan worden).
Haha. Die 4 links gaan allen over hetzelfde onderzoek, het lijkt me niet heel nuttig om ze allen te bekijken, ze stonden er om het over media-coverage te hebben. Die link van die man stond toch nog open voor een betrouwbaarheidsinterval, ik heb het even nagerekend maar die klopt alleen afgerond (83%-100%) dus het lijkt me niet de meest betrouwbare bron. Er zullen vast fouten gemaakt zijn door die overnemende bronnen, bijvoorbeeld een gebrek aan omrekenfactoren tussen de verschillende vormen.
Neem gerust vitamine D, van de dosissen die aangeraden worden op sommige schimmige sites kan je best wat onwel worden maar dood zoals een van de gevolgen is van Corona is.
Ik denk dat je het woordje niet hebt vergeten, maar ik ben vandaag meer dan een uur buiten geweest om vitamine D op te doen. Moet ik me al zorgen maken? :+ Ik gok dat vitamine D overdosissen toch vrij bijzonder zijn, net zoiets als teveel water drinken, daar krijg je ook niemand bang mee. JoAnn E Manson is een befaamd arts, die raadde 1000-2000 IU aan (25-50 mcg) in de vorige blogpost, ik denk niet dat dat gevaar kan.

Door Tweakers user Helixes, woensdag 16 september 2020 11:12

Ik weet niet zeker of ik nu degene ben die je een wetenschappelijke opleiding moet geven. Maar ik wil wel graag toevoegen dat dat niet de conclusie is van dat onderzoek.

Ten eerste is dit onderzoek uit 2015, dus voor COVID een ding was. Er is gekeken naar een aantal andere virussen, met wellicht andere karakteristieken. Maar goed, die zouden we analoog kunnen beschouwen.

Echter, dit artikel gaat over de vergelijking tussen maskers goedgekeurd voor medisch gebruik - en "cloth masks", een term die allicht overeen komt met de maskers zoals ze door Jan Publiek worden gebruikt in de huidige crisis. Dat is trouwens een aanname, maar wel een redelijk.

Let wel dat er in deze test géén groep was die geen mondkapje droeg. De enige conclusie is dat medische mondmaskers significant beter zijn dan "cloth" mondkapjes. Dit onderzoek sluit niet uit dat medische mondmaskers 90% effectief zijn, en de stoffen versie 80% effectief zou kunnen zijn.

Mijn punt is: het ondersteunt je centrale stelling niet. Dat kan soms. Soms moet je concluderen dat de data die je eigenlijk zoekt niet beschikbaar is in een wetenschappelijk artikel. Maar maak daar dan aub melding van, en geef je overweging om het artikel toch te noemen.

Anyway. Hier is het abstract van een BMJ meta-analyse. Have fun. Als je de hand kan leggen op de full text, dan kan ik die van harte aanbevelen.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25858901/

Door Tweakers user pedorus, woensdag 16 september 2020 12:55

Full text PDF daarvan

Het probleem met gebrek aan bewijs is natuurlijk dat het erg lastig is om aan te tonen dat er toch niet ergens bewijs is. Zelfs al vind je een volledig meta-review dan nog kan er daarna bewijs zijn ontstaan. Er kan ook prima een effect zijn, maar dat zal nooit heel groot zijn vanwege wat je ziet in landen Zweden en Nederland zelf ten opzichte van landen als Spanje, Frankrijk en België. Ook al helpen ze bij medisch personeel, dan nog kan het bij het publiek heel anders zijn vanwege gedrag.

Ik heb mondkapjes aangehaald om het verschil in aandacht met vitamine D te laten zien. Mondkapjes krijgen heel veel aandacht van de massa, zelfs een protest ervoor van een handjevol mensen in Amsterdam. Vitamine D wordt vrijwel verzwegen. Terwijl al voor de RCT die causatie liet zien er zeer voorname doctoren opriepen om het te gebruiken. Conclusie van een onderzoeker die recent de literatuur bekeek al voor de RCT:
Widely recommending 2,000 IU of vitamin D daily for all populations with limited ability to manufacture vitamin D from the sun has virtually no potential for harm and is reasonably likely to save many lives.
Maar daar verwacht ik 0 media-aandacht voor.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2020 13:02]


Door Tweakers user Helixes, woensdag 16 september 2020 13:41

Ik denk dat je artikel uitstekend weergeeft wat er fout is gegaan.
The discussion of idea that the top risk groups for severe COVID-19 complications tend to have vitamin D deficiency was initially popularized, not by the scientific community or governmental bodies, but rather, by some entertainers and bloggers, who recommended supplements to their audiences. This led some in the scientific community to respond with either agreement or disapproval.
Ik wil graag even opmerken dat entertainers en bloggers ontzettend veel geroepen hebben in de eerste maanden van deze crisis. Het is zeker zo dat wanneer je uit de heup schiet, je vanzelf een keertje gelijk hebt. Of dat voor vitamine D supplementen zo is, is volgens deze publicatie van vorige week nog steeds onbeantwoord.

Als ik dit artikel zo lees, dan krijg ik echt het gevoel dat vitamine D besmet is geraakt door aanprijzing door verkeerde mensen - buiten medische kringen. De media zijn dat blijkbaar nog niet vergeten, en lijken nu zeer terughoudend om informatie over vitamine D te delen. De les is dus: laat het alsjeblieft aan de medische wetenschap over. Aanprijzing zou nog wel eens averechts kunnen werken.

Dus de vraag is: Wat gaan we doen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurd - of zich voortzet?
Terwijl al voor de RCT die causatie liet zien er zeer voorname doctoren opriepen om het te gebruiken. Conclusie van een onderzoeker die recent de literatuur bekeek al voor de RCT:
Ik moet streng zijn. Er waren bepaalde onderzoeken die een mogelijk correlatie lieten zien (maar ook anderen niet). Er zijn ook biologische processen aan te wijzen die daar verantwoordelijk voor zijn. Maar bewijs voor causatie ontbreekt. Causatie kan trouwens nooit blijken voor een onderzoek wordt uitgevoerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd on causatie aan te tonen.

Ik vind dit soort opmerkingen echt emblematisch voor het probleem van "bloggers en entertainers" die zich mengen in het debat. Dit is precies waarom vitamine D geen onderdeel is van de centrale discussie. De associatie met mensen die aantoonbaar te weinig verstand hebben van de materie is lastig weg te spoelen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2020 13:51]


Door Tweakers user Harm_H, woensdag 16 september 2020 15:13

Wat is je punt?
(komt niet duidelijk naar voren vind ik in je artikel)

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2020 15:14]


Door Tweakers user T-Forever, woensdag 16 september 2020 18:08

"net zoiets als teveel water drinken, daar krijg je ook niemand bang mee"

Ik weet niet hoor, ze zullen dan niet bang zijn, maar wel gewoon DOOD.

H2O vergiftiging noemen ze dat.

Door Tweakers user pedorus, woensdag 16 september 2020 22:05

Ja, dat was nu net het punt daarvan. Van alle stoffen kun je een overdosis van nemen, maar daar hoef je niet heel erg bang van te worden bij normaal gebruik.
Harm_H schreef op woensdag 16 september 2020 @ 15:13:
Wat is je punt?
(komt niet duidelijk naar voren vind ik in je artikel)
Het doel van deze post is dode en ongelukkige mensen te voorkomen. Dit door de kennis over vitamine D en broomhexine hcl wat verder te verspreiden en er over in discussie te gaan. Beiden zijn slecht bespreekbaar, maar hier wel. Mijn talent zit hem op het gebied van de juiste details uit bergen informatie halen, deze 2 middelen komen daar op dit moment uit.
Mochten ze achteraf niets doen, dan waren het vast goede placebo's die relatief onschuldig zijn bij normaal gebruik. Mochten ze wel werken, dan heb ik niet die onnodige doden op mijn geweten.

Je kunt wel denken dat je besmettingen kunt voorkomen, maar we hebben nog minstens 9 maanden te gaan zonder vaccin volgens de WHO en na 6 maanden gaat dat nu al niet goed meer, dat is overduidelijk. Dan kun je je beter gedragen zoals Zweden en daar helpen die 2 dingen bij. Zie ook https://zelfzorgcovid19.nl/ondersteunen/ als je een dosering wil zien voor broomhexine hcl van een huisarts.
Helixes schreef op woensdag 16 september 2020 @ 13:41:
Als ik dit artikel zo lees, dan krijg ik echt het gevoel dat vitamine D besmet is geraakt door aanprijzing door verkeerde mensen - buiten medische kringen.
Er is inmiddels zowaar een eerste artikel over de RCT, maar geen groot publiek: https://www.margriet.nl/g...oronapatienten-onderzoek/
Als een medicus er mee komt krijg je dit:
https://www.rtvnoord.nl/n...rona-krijgt-weinig-bijval
Dus dat scheelt al weinig. En bij broomhexine hcl is onvoldoende aandacht bloggers niet aan te rekenen. Ook deze nieuwe pre-print studie met een in-vitro onderbouwing van de in-vivo RCT zal de media niet halen:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.13.295691v1

(En bij HCQ is er overduidelijk zelfs wetenschappelijke fraude gepleegd met het The Lancet artikel om een anchoring effect te veroorzaken, volgens BMJ kan het gewoon nuttig zijn: https://twitter.com/Covid...tatus/1304734660350664704 Maar HCQ is minder interessant dan die andere middelen.)
Het probleem is gewoon dat het te goedkope middelen zijn:
Vitamins have two handicaps in modern medicine; they have association with “new age” quackery and they are low-profit.

Door Tweakers user TepelStreeltje, donderdag 17 september 2020 08:49

JohnWhite schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 14:52:
Ik kan me niet voorstellen hoe lastig het voor sommigen moet zijn.:

je werkt als techneut, als ict-er, als vrachtwagenchauffeur of bijvoorbeeld als zorgmedewerker. Niemand in je omgeving weet dat jij eigenlijk een miskend viroloog bent die, om wat voor persoonlijke reden dan ook, nooit carrière heeft weten te maken in je vakgebied. Frustrerend moet het zijn. En dat terwijl jij zoveel beter weet dan al die wetenschappers op tv, hoe je de coronacrisis moet bestrijden (of juist niet hoeft te bestrijden).

Elke dag zie je weer op tv zo'n collega-viroloog de meest rare onwetenschappelijke uitspraken doen. Die mensen krijgen lof en eer, hun artikelen worden gepubliceerd in medische vakbladen, collega's peer-reviewen die artikelen en onderstrepen de inhoud. En dat terwijl jij je thuis zit te verbijten. Want jij weet het zoveel beter! Maar voor jou geen medische vakbladen. Vanwege je positie ben je gedwongen jouw wetenschappelijk verantwoorde inzichten te delen op facebook; heel misschien dat je zelfs nog een groep durft aan te maken, op zoek naar andere miskende genieën die net als jij zoveel beter weten hoe ze met corona om moeten gaan. Als je écht boven die groep wil uitstijgen, en je hebt genoeg geduld om jarenlang op tweakers wat te posten zodat je uiteindelijk dusdanig veel 'karma' gescoord hebt, wellicht dat je dan zelfs een heus 'blog' mag maken waarin je jouw verheven mening de wereld in mag slingeren!

En dan nog, in plaats van de lof en de eer en de complimenten die jouw concullega-virologen op tv ten deel vallen, krijg jij vooral commentaar van slapende schapen die alles herkauwen wat ze via 'de MSM' tot zich hebben genomen. Ook bij hen krijg je geen erkenning. Boos start je een groep op facebook en maakt er een gesloten groep van. Vanaf nu wil je je alleen nog maar omringen met mensen die, net als jij, miskende virologen zijn, die om wat voor persoonlijke reden dan ook nooit carrière hebben kunnen maken in jullie vakgebied. Zij herkennen jouw tragiek; alleen zij zien het miskende genie dat jij bent.
amen :D

Door killercow, donderdag 17 september 2020 11:11

234FaTaLiTy schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 13:06:
EINDELIJK een keer een bericht vanuit de andere kant op Tweakers.
Ik kon het al niet meer aanzien, al die angst.
Mooi weer, iemand die geen covid wil verspreiden, of covid wil oplopen is per definitie dus 'bang', wat natuurlijk een ander woord voor 'mentaal zwak' is.
Angstige zwakke schaapjes die braaf luisteren, want ze zijn bang.

Dat soort framing van mensen die het niet met je eens zijn, van mensen die gewoon wel begrijpen dat het een kleine moeite is, of mensen die wel de wetenschappers hun werk laten doen in plaats van zelf Doktertje spelen is echt een bijzonder staaltje projectie.

Ik ben niet bang voor de ziekte, niet meer of minder dan voor allerlei andere ziektes die ik zou kunnen oplopen. Ik ben niet bang voor verkeersongelukken, maar kijk wel gewoon links en rechts bij een zebrapad. Ik ben er wel beu van dat mensen mij als Bang schaapje wegzetten omdat ze zelf te bekrompen zijn en in de facebook spiraal van desinformatie zijn gezogen om hun eigen angsten over draconische wetgeving en verstikkende mondkapjes weg te kunnen beargumenteren met voor hen redelijk klinkende onzin.

Je stelt het niet meer te kunnen aanzien dat mensen Bang zijn, maar ik zie dat de mensen die het hardst roepen dat het allemaal onzin is, er het meeste tijd in steken om zichzelf ervan te overtuigen dat het wel onzin moet zijn. Wie is er nu precies het bange schaapje? Klampend aan elke post vol bevestigende woordjes dat het allemaal niet zo erg is, dat zij en hun geliefden heus niet in de gevarenhoek zitten? Historisch besef, wetenschappelijk bewijs, kritische vergaring van informatie moet allemaal overboord om zelf maar een aai over de bol te krijgen.

"ik had gelijk, iedereen liegt, ik ben niet bang, ik ben niet in gevaar, het komt allemaal goed"

Door Tweakers user Anoniem: 310408, donderdag 17 september 2020 11:17

Mijn talent zit hem op het gebied van de juiste details uit bergen informatie halen,
Nee, jouw talent is het zeer specifiek naar een ding zoeken en daarvan op het internet je gelijk te vinden. Dat doen alle mensen die denken dat de 'overheid' dingen voor zijn burgers wil verbergen. Van een platte aarde tot 5G die de oorzaak is van Corona. Op het internet vind je altijd wat je zoekt.

Wat ontbreekt bij al dat soort discussies is waarom een overheid, de medische wereld, noem maar op dergelijke zaken zou willen onderdrukken? Waarom zouden vrijwel alle virologen ter wereld een medicijn tegen corona willen onderdrukken? Ik heb een half leven met artsen gewerkt en en als het een ding is waar ze het over eens zijn is dat de andere artsen een verkeerde mening hebben. Het is volslagen belachelijk dat ze met zijn allen een samenzwering als dit instant kunnen houden. Bezoek om het even elk medisch congres en je zal dat zien.

Slik lekker je vitamine D, surf naar de sites die je gelijk bevestigen, maar neem mij niet kwalijk als ik denk dat je aan amateur viroloog bent met een internet verbinding.

Door Tweakers user RoamingZombie, donderdag 17 september 2020 15:30

Oh, piss off mate.

Het is duidelijk dat je een hoop dingen niet snapt.

Door Tweakers user pedorus, donderdag 17 september 2020 21:39

RoamingZombie schreef op donderdag 17 september 2020 @ 15:30:
Oh, piss off mate.

Het is duidelijk dat je een hoop dingen niet snapt.
Bedankt voor je reactie. Dat laatste klopt, iedere wetenschapper weet dat hij een hoop dingen niet snapt. Het zou mooi zijn als mensen konden aangeven wat er eventueel mis was of waarom ze zo boos lijken te zijn.
falconhunter schreef op donderdag 17 september 2020 @ 11:17:
[...]


Nee, jouw talent is het zeer specifiek naar een ding zoeken en daarvan op het internet je gelijk te vinden.
Best knap dat je dit van afstand weet te bepalen. Gek ook dat het over 2 dingen gaat en ik geen sites ken die broomhexine hcl actief pushen (misschien https://zelfzorgcovid19.nl/ondersteunen/ van huisarts Rob Elens). Heb je misschien financiële belangen? https://gathering.tweaker...message/62016100#62016100
Het omgekeerde is vast ook waar:
Widely recommending 2,000 IU of vitamin D daily for all populations with limited ability to manufacture vitamin D from the sun has virtually no potential for harm and is reasonably likely to save many lives.
Wat ontbreekt bij al dat soort discussies is waarom een overheid, de medische wereld, noem maar op dergelijke zaken zou willen onderdrukken?
Dat doen ze helemaal niet, het gaat hier om onderzoeken naar vitamine D en broomhexine hcl die wat onbelicht zijn gebleven. Die zijn gedaan door de medische wereld. In een crisis als deze kunnen belangrijke details gemist worden, daarom belicht ik ze hier. Mocht je denken dat er iets mis is met de onderzoeken dan kun je dat aangeven. Of je kunt duidelijk maken waarom deze post je zo boos maakt.
Ik vind dat altijd zo gek. Je zou viroloog moeten zijn om conclusies te trekken, in plaats van zoals ik wetenschapper zijn met vele honderden citaties in statistische journals.. In de werkelijke wereld hebben virologen het hartstikke druk met onderzoek doen (ook naar onderzoeken anders dan corona) en mensen adviseren. Ze kunnen de hoeveelheid publicaties, vele honderden per dag, niet aan. Ze lopen vaak tegen statistische problemen aan.

Verder schijnt tweakers een technologiesite te zijn, niet een medische site, waarom zou je verwachten dat ik viroloog ben?

Het doet me denken aan deze beroemde professor op het gebied van kanker, die ook vaak dat soort onzin ziet, Karol Sikora:
I'm often told to 'stick to cancer' so let me do that.

Disruption caused to diagnosis, treatment and research will cost countless lives.

Coronavirus tunnel vision has caused the biggest cancer crisis in my lifetime. It's a disaster. I will continue to raise awareness of that.

Door Tweakers user jaikzelf, donderdag 17 september 2020 22:51

Ik ben microbioloog en jawel zo circa 40 jaar.
U bent gewoon een Judas, want u liegt gewoon

Door Tweakers user pedorus, donderdag 17 september 2020 23:22

jaikzelf schreef op donderdag 17 september 2020 @ 22:51:
Ik ben microbioloog en jawel zo circa 40 jaar.
U bent gewoon een Judas, want u liegt gewoon
Waarom lijk je zo boos, en waarover zou ik moeten liegen?

Door Tweakers user Anoniem: 1031525, vrijdag 18 september 2020 06:51

pedorus schreef op donderdag 17 september 2020 @ 23:22:
[...]

Waarom lijk je zo boos, en waarover zou ik moeten liegen?
Ben je echt een Rus?

Door Tweakers user T-Forever, vrijdag 18 september 2020 09:35

"Ik vind dat altijd zo gek. Je zou viroloog moeten zijn om conclusies te trekken, in plaats van zoals ik wetenschapper zijn met vele honderden citaties in statistische journals"

Zelfverklaard wetenschapper? of in welk vakgebied bent u gespecialiseerd? Dit is slechts een algemene zin om jezelf op een voetstuk te plaatsen, van naar mij moeten jullie luisteren, Doe je dat niet dan ben je niks meer dan een domme makke bange schaap. Jah lekker makkelijk.

Bewijs eens wie je bent, wat je bereikt hebt. dan zullen mensen je ook sneller serieus nemen, ipv jou op je blauwe ogen te geloven.

Want waar ik vandaan komen praten wetenschappers niet zo over hun medemens.
Dus kan ik je al niet serieus nemen. Net als vele andere met mij.

Oftewel, leer eens het verschil tussen dialoog en een discussie. Daar worden niet voor niks over heel de wereld zakelijk cursussen voor gegeven. Het is namelijk een stuk efficiënter.

Door Tweakers user pedorus, vrijdag 18 september 2020 17:39

Vreemd antwoord op die vraag. Mocht je een scheldwoord zoeken, dan stel ik aso voor.
T-Forever schreef op vrijdag 18 september 2020 @ 09:35:
van naar mij moeten jullie luisteren, Doe je dat niet dan ben je niks meer dan een domme makke bange schaap.
Ik zie mij dat nergens zeggen? Je hoeft niet te luisteren, het mooie van vitamine D en broomhexine hcl is dat iedereen daar een keuze in heeft, het zijn vrij verkrijgbare middelen, de eerste kan zelfs gratis worden opgedaan (maar niet in Nederland in de winter).

Mijn autoriteit maakt niet uit, alsof de postbode uitmaakt voor de inhoud van de brief. Isa Kriens verteld waarom openbaar treden lastig kan zijn. De autoriteit komt van mensen als Tom Frieden en JoAnn E. Manson. Die doen een aanbeveling:
former CDC Chief Dr. Tom Frieden recommended sunshine and up to 2,000 IU/day of vitamin D as a potential preventative for COVID-19, the British Dietetic Association recommended sunshine (or 400 IU/day for those are not able to go outside due to self-isolation), and former vitamin D skeptic Dr. JoAnn Manson's calls for daily vitamin D supplements (1,000–2,000 IU/day) during the COVID-19 pandemic—if vitamin D intake is low and going outdoors is not feasible
En voor broomhexine hcl gaat het om Kenneth R. Chapman:
The early administration of oral bromhexine reduces the ICU transfer, intubation,
and the mortality rate in patients with COVID-19. This affordable medication can easily be
administered everywhere with a huge positive impact(s) on public health and the world economy
Je ziet aan de h-indexen van deze mensen al gelijk dat het gewoon wetenschappers van naam zijn.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 september 2020 17:40]


Door Tweakers user Anoniem: 1031525, zaterdag 19 september 2020 10:31

En wat zei het RIVM toen je deze informatie met hun deelde?

Door Tweakers user SitoNL, zaterdag 19 september 2020 13:25

Pietervs schreef op maandag 14 september 2020 @ 12:49:
Sorry, maar wat een geneuzel.
Natuurlijk mag je je mening hebben, maar populistische onzin als "Regels waar een minister als Grapperhaus zelf niet in gelooft, of zou hij zijn schoonmoeder een dodelijke ziekte willen geven?" slaat als een kut op Dirk.
Suggesties dat de medische wereld bewust duizenden mensen laat sterven omdat ze geen vitamine D of broom hcl zouden geven... denk eens 5 seconden na over wat de medische wereld daarmee opschiet.
Wat is het verdienmodel van een pandemie? Want je suggereert wel dat "men" een pandemie wil (wie?), maar waarom?
Dit dus. Ik besteed geen aandacht meer aan dit soort gekkies. Niet verder kijken dan hun neus lang is, puur meedoen omdat ze iets te zeuren moeten hebben en totaal niet beseffen wat ze nu eigenlijk zeggen. Te dom om te poepen.

Door Tweakers user Ionicawa, zondag 20 september 2020 02:50

pedorus schreef op dinsdag 15 september 2020 @ 17:50:
Over maskers:

[...]

Mooie video. In statistische modellen werken maskers als een tierelier, maar in de praktijk helaas wat minder. En dat komt oa omdat de meeste mensen net als ik een zo makkelijk ademend masker nemen, de maskers veel te lang dragen, en dat juist op cruciale momenten de maskers af zijn. Maskers op de IC werken natuurlijk wel, anders was mijn eigen familie doodziek geworden. Maar in normale praktijksituaties zijn vrienden van mij gewoon besmet (met test bevestigd) omdat bijv. tijdens drinken maskers sowieso al af waren.


[...]

Laser-onderzoek onder laboratoriumomstandigheden

[...]

Medische maskers die goed gedragen worden, wellicht dat maskers gaan werken als er eisen aan gesteld worden (moet ook aan het dragen dan, wat nog vele malen lastiger zal zijn).

[...]

Toevallige correlatie is hier waarschijnlijker dan een causaal verband. Denk dat grafieken van de trend voor de invoering hier al licht op kunnen werpen en die ontbreken.

[...]

Er zitten nogal lastige andere correlaties tussen maskerduur en de geanalyseerde landen denk ik.


[...]

De enige RCT die ik ken blijft https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/ (daar niet-effectief). Een recente peer-reviewed enquete vond eigenlijk ook geen effect (maar wel voor mensen die afstand houden en religie): https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1313
Ik denk dat de correlatie-grafieken die ik heb gepost voor zichzelf spreken, als er een effect is in de praktijk dan zal dit niet al te groot zijn. En dat komt ook overeen met wat ik zelf heb gezien in de landen die ik bezocht heb met maskerplicht.

Op de rest van de reacties kom ik nog terug, bedankt alvast voor het reageren :)
Dus wat je stelt over maskers is dat maskers wel werken, maar dat mensen er laks mee omgaan omdat maskers onhandig zijn in sociale situaties. Dus het probleem ligt bij de mens, niet het masker. Waarom focus je je dan op maskers in plaats van op het menselijke gedrag?

Het is toch frustrerend om te zien dat mensen schijt hebben aan de regels omdat ze het vervelend en niet prettig vinden?

Ik vind het ook vervelend en niet prettig om belasting te betalen, maar ik zie er (grotendeels) wel de voordelen van in. Dus ik houd mij er aan. Daarnaast is er natuurlijk ook een gepaste straf verbonden aan het niet naleven van de regels. Des te meer reden voor mij om mij er aan te houden.

Denk je dat we een alternatieve oplossing moeten vinden omdat je denkt dat we het menselijke gedrag niet kunnen aanpassen?

Door Tweakers user jaikzelf, zondag 20 september 2020 19:34

[quote]pedorus schreef op donderdag 17 september 2020 @ 23:22:
[...]

Waarom lijk je zo boos, en waarover zou ik moeten liegen?
[/quote
Ik zal dit als microbioloog proberen uit te leggen, alhoewel ik hier eerlijk gezegd niet echt zin in heb.
U verklaart grote onzin, en ik heb dus echt geen zin om mijn zakelijke pc op te starten.
U verklaart gewoon leugens!.
En dat mijn tweede vrouw toevallig Russin is die wat van haar leven wou maken en dus in Nederland een toekomst wou waar ze keihard voor gewerkt en ook geleerd heeft. doet helemaal niet ter zake. Mijn vrouw is hier gekomen met de verplichting dat ze nergens maar dan ook nergens recht op had, ze heeft gewoon buiten haar opleiding om die in Nederland haar betere kansen gaf. Gewoon hard gewerkt en ook haar opleiding terug betaald.

Door Tweakers user pedorus, zondag 20 september 2020 22:10

Tsja, leugens zonder dat er een concrete zaak weerlegt kan worden, bijzonder.
JohnWhite schreef op zaterdag 19 september 2020 @ 10:31:
En wat zei het RIVM toen je deze informatie met hun deelde?
Ga ik niet doen, lijkt me niet dat ze daar op zitten te wachten. Ook een Reindert Graaff met zijn duizenden citaties weet daar niet door te dringen over vitamine D.
SitoNL schreef op zaterdag 19 september 2020 @ 13:25:
Ik besteed geen aandacht meer aan dit soort gekkies.
Weer niet gelukt met zo'n reactie, wat een pech. Doet me denken aan dit artikel over geluk afdwingen. Een geluksvogel kan nuttige informatie uit deze post halen, zelfs als ze een totaal ander standpunt hebben over corona. Een pechvogel doet dat niet.
Ionicawa schreef op zondag 20 september 2020 @ 02:50:
Denk je dat we een alternatieve oplossing moeten vinden omdat je denkt dat we het menselijke gedrag niet kunnen aanpassen?
Ik denk dat menselijk gedrag aanpassen erg lastig is, maar daarnaast gaat het ook om kostenefficiënte oplossingen die mensen zelf kunnen toepassen. Vitamine D en broomhexine hcl kost vrijwel niets, afgerond misschien een of twee cent per dag bij aanvulling en de kans is groot dat broomhexine hcl gewoon in de kast ligt en blijft liggen. Mondkapjes kosten al een veelvoud daarvan, zeker al zou je echte mondkapjes gaan aanbevelen die vaak vervangen moeten worden. In Zweden draagt misschien 1% een mondkapje, maar toch lijkt het probleem daar opgelost. Dat doet denken dat ze niet nodig zijn. Vaccins zijn overigens ook behoorlijk duur in vergelijking. remdesivir is al helemaal belachelijk duur voor wat het doet. Het is opvallend natuurlijk dat er vooral gekeken wordt naar erg dure oplossingen, ik bespreek liever eerst goedkope oplossingen.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 september 2020 22:10]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)